Wat is een mindmap? Wanneer gebruik je een mindmap?
Een mindmap gebruik je ter ondersteuning van het leren en onthouden van informatie. Het maakt een tekst visueel.
Mindmappen bij het vak Nederlands
Zelf gebruik ik mindmaps bij begrijpend lezen en met name bij de lessen Nieuwsbegrip. Maar er zijn uiteraard vele opties.
Bij de lessen Nieuwsbegrip pas ik deze schema's toe om een stuk tekst te laten samenvatten. Het onderwerp plaats ik dan in een middenpositie in het schema, daaromheen schakel ik de deelonderwerpen. De leerlingen noteren de belangrijkste punten bij die deelonderwerpen.
Maar een mindmap is voor vele doeleinden te gebruiken.
Voorbeeld voor poëzie:
http://martijnwijngaards.blogspot.nl/2011/02/mindmap-voor-poezieanalyse.htmlhttp://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=2991217308282440008#editor/target=post;postID=3197886162601338601;onPublishedMenu=overview;onClosedMenu=overview;postNum=0;src=postname
Digitaal mindmappen
Op internet zijn er een heleboel programma's te vinden die je hiervoor kunt gebruiken. Ik heb er eentje voor jullie uitgeprobeerd. Ik heb gekozen voor het programma Edraw mind map free version. Dit programma zag er op het eerste gezicht het eenvoudigst uit. Ik vond het lastig om met het programma te werken en het duurde een behoorlijke tijd voordat ik het doorhad. Toen dat eenmaal het geval was, ging het wel een stuk sneller. Voor de opdracht heb ik een mindmap gemaakt over de schrijfster Carry Slee.
Deze schrijfster wordt gelezen door ISK-leerlingen die op de grens staan van een overstap naar het reguliere voortgezet onderwijs.
Voorbeeld van een mindmap gemaakt in Edraw:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten