woensdag 14 mei 2014

De toekomst van het boek

De toekomst van het boek
Sinds de komst van de e-reader is er veel veranderd in de wereld van de boeken. In het begin vond ik de e-readers verschrikkelijk. Het leek niks op een boek. Toch moet ik eerlijk vertellen dat ik sinds kort ook gezwicht ben voor een e-reader. En ik vind het heerlijk! Zoveel verschillende boeken op dat kleine apparaatje. Het beeld is perfect en je leest een boek net zo snel uit. Dat scheelt op vakantie veel kilo's in de koffer. Nadeel vind ik dat je niet overal kunt lezen en soms is het ook gewoon prettig om een boek echt vast te houden. Natuurlijk zijn er ook boeken die ik echt wil hebben.

Ook in het onderwijs gaan er een heleboel dingen veranderen. Veel scholen werken al met digitale boeken. Via tablets kunnen de leerlingen hun boeken bekijken. Dit scheelt een hoop gesleep voor de leerlingen. Wat jammer is, is dat je vaak met de boeken niets kunt. Je kunt het lezen van een scherm en dat houdt het ook op. Ik zou ook graag zien dat leerlingen er in kunnen werken en wijzigingen ook op kunnen slaan. Het markeren van teksten zou ook een meerwaarde kunnen zijn. Zeker bij het analyseren van de literatuur.


Het gebruik van digitale prentenboeken zal zeker in het basisonderwijs een meerwaarde zijn. De leerlingen kunnen de afbeeldingen op groot formaat bekijken en iedereen kan de platen goed bekijken. In het middelbaar onderwijs zal dit minder gebruikt gaan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten