donderdag 15 mei 2014

Een boek in Wikipedia maken

Hoe maak je een boek in Wikipedia?

Wikipedia is een website met een schat aan informatie. Via de website is het heel eenvoudig om een boek te maken. Dat kan een naslagwerk zijn voor leerlingen.
Voor een vak als aardrijkskunde of geschiedenis kun je hier nog veel meer kanten mee op. Voor het vak Nederlands zou ik het persoonlijk alleen gebruiken als naslagwerk. Een boek kan gemaakt worden via de optie 'boek maken'. Deze is te vinden aan de linkerkant van de pagina. Wanneer je de stappen volgt, is het betrekkelijk eenvoudig om een boek aan te maken.

Hieronder staat mijn voorbeeld. Ik heb gekozen voor een boek met achtergrondinformatie over verschillende Nederlandse schrijvers van jeugdliteratuur. Leerlingen zouden dit boek kunnen gebruiken als naslagwerk bij een boekopdracht.




Online een quiz maken

Online een quiz maken

Een quiz is een leuke manier om leerlingen te toetsen. Op het internet kun je verschillende sites vinden waarmee je een quiz kunt maken. Ik heb een quiz gemaakt in het programma Quiz revolution.
Het maken van een quiz is niet lastig. Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt.

Ik heb een grammaticaal vraagspel gemaakt. Deze quiz zou je later ook in een Glogster kunnen hangen. De leerlingen krijgen verschillende oefenvragen over de persoonsvorm. Dit is een leuke en snelle oefening die ze kunnen maken in de slotfase van je les. 

Leerlingen kunnen natuurlijk ook voor elkaar een quiz maken. Je kunt de stof die ze moeten leren voor een toets in een quizvorm aanbieden. 

Hieronder een voorbeeld.

Werken met Glogster

Werken met Glogster

Het gebruik van digitale middelen in de les raakt steeds meer in zwang. Vandaag ga ik iets vertellen over de website www.glogster.com. Glogster is een website waarop je muurkranten kunt maken. Je kunt dit als docent zelf doen, maar je leerlingen kunnen ook zelf werken met Glogster. Je kunt dit programma 30 dagen gratis gebruiken, maar daarna moet je ervoor gaan betalen.

Op de site kun je dus muurkranten maken. Hierop kun je zelf redelijk eenvoudig teksten, plaatjes, filmpjes en linken toevoegen. Je kunt zelf bepalen wat je gaat doen.

Ook in de les kun je een Glogster door leerlingen laten maken. Denk aan een krant over een onderwerp, in plaats van een leesverslag of als hulp bij een spreekbeurt. Helaas is dit voor mijn eigen leerlingen niet te gebruiken: in de Internationale Schakelklassen is er een gebrek aan computertijd, computerlokalen en aan de benodigde vaardigheden van een flink aantal leerlingen. Maar Glogster is wel iets dat ik zelf zou kunnen gebruiken in mijn lessen.

Een voorbeeld van een Glogster voor grammatica:
http://nicolebliek.edu.glogster.com/persoonsvorm/

woensdag 14 mei 2014

Mindmap

Mindmap maken


Wat is een mindmap? Wanneer gebruik je een mindmap?

Een mindmap is een schema dat is opgebouwd uit begrippen, teksten, plaatjes en relaties. Ze zijn geordend rondeen centraal thema. Een mindmap is uitgebreider dan een woordweb.
Een mindmap gebruik je ter ondersteuning van het leren en onthouden van informatie. Het maakt een tekst visueel.



Mindmappen bij het vak Nederlands

Zelf gebruik ik mindmaps bij begrijpend lezen en met name bij de lessen Nieuwsbegrip. Maar er zijn uiteraard vele opties.

Bij de lessen Nieuwsbegrip pas ik deze schema's toe om een stuk tekst te laten samenvatten. Het onderwerp plaats ik dan in een middenpositie in het schema, daaromheen schakel ik de deelonderwerpen. De leerlingen noteren de belangrijkste punten bij die deelonderwerpen.
Maar een mindmap is voor vele doeleinden te gebruiken. 

Voorbeeld voor poëzie:
http://martijnwijngaards.blogspot.nl/2011/02/mindmap-voor-poezieanalyse.htmlhttp://draft.blogger.com/blogger.g?blogID=2991217308282440008#editor/target=post;postID=3197886162601338601;onPublishedMenu=overview;onClosedMenu=overview;postNum=0;src=postname


Digitaal mindmappen
Op internet zijn er een heleboel programma's te vinden die je hiervoor kunt gebruiken. Ik heb er eentje voor jullie uitgeprobeerd. Ik heb gekozen voor het programma Edraw mind map free version. Dit programma zag er op het eerste gezicht het eenvoudigst uit. Ik vond het lastig om met het programma te werken en het duurde een behoorlijke tijd voordat ik het doorhad. Toen dat eenmaal het geval was, ging het wel een stuk sneller. Voor de opdracht heb ik een mindmap gemaakt over de schrijfster Carry Slee.
Deze schrijfster wordt gelezen door ISK-leerlingen die op de grens staan van een overstap naar het reguliere voortgezet onderwijs.


Voorbeeld van een mindmap gemaakt in Edraw:






Classtools Fakebook

Werken met Classtools en Fakebook
Twee nuttige programma's die je als docent kunt gebruiken zijn Classtools en Fakebook.

www.Classtools.net

Een fantastisch en zeer eenvoudig te gebruiken website. Je kunt allerlei spelletjes e.d. maken. De site is volledig in het Engels, maar verder best gebruik vriendelijk. Ik zou eigenlijk een virtual book moeten maken via deze site, maar dat kan helaas niet meer. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden via deze website. Wanneer je materiaal wilt maken dat je leerlingen echt actief maakt, dan is dit jou site!

Fakebook (ook via classtools.net te bereiken)
Op Fakebook kunnen docenten en leerlingen zelf een pagina aanmaken voor een bekend persoon. Ik heb er voor gekozen om een pagina te maken voor koning Willem-Alexander
Hier een voorbeeld:
http://www.classtools.net/FB/1921-YsCQAB

Fakebook is een leuke pagina voor leerlingen om mee aan de slag te gaan. Zeker voor de leerlingen die zelf ook een Facebookpagina hebben.

De toekomst van het boek

De toekomst van het boek
Sinds de komst van de e-reader is er veel veranderd in de wereld van de boeken. In het begin vond ik de e-readers verschrikkelijk. Het leek niks op een boek. Toch moet ik eerlijk vertellen dat ik sinds kort ook gezwicht ben voor een e-reader. En ik vind het heerlijk! Zoveel verschillende boeken op dat kleine apparaatje. Het beeld is perfect en je leest een boek net zo snel uit. Dat scheelt op vakantie veel kilo's in de koffer. Nadeel vind ik dat je niet overal kunt lezen en soms is het ook gewoon prettig om een boek echt vast te houden. Natuurlijk zijn er ook boeken die ik echt wil hebben.

Ook in het onderwijs gaan er een heleboel dingen veranderen. Veel scholen werken al met digitale boeken. Via tablets kunnen de leerlingen hun boeken bekijken. Dit scheelt een hoop gesleep voor de leerlingen. Wat jammer is, is dat je vaak met de boeken niets kunt. Je kunt het lezen van een scherm en dat houdt het ook op. Ik zou ook graag zien dat leerlingen er in kunnen werken en wijzigingen ook op kunnen slaan. Het markeren van teksten zou ook een meerwaarde kunnen zijn. Zeker bij het analyseren van de literatuur.


Het gebruik van digitale prentenboeken zal zeker in het basisonderwijs een meerwaarde zijn. De leerlingen kunnen de afbeeldingen op groot formaat bekijken en iedereen kan de platen goed bekijken. In het middelbaar onderwijs zal dit minder gebruikt gaan worden.

Werken met een RSS

Werken met een RSS

Internetpagina's zoals nieuwssites en blogs hebben de mogelijkheid om te werken met een RSS. Via zogenoemde feedreaders (te verkrijgen als download voor je computer en als website) kun je in één blik zien of er op jouw favoriete pagina's nieuwe dingen zijn gezet.

Zelf gebruik ik één programma's om mijn feeds te lezen.
Feedreader (website) is een website waarop je zelf interessante feeds kunt toevoegen. Deze website is volledig in het Engels. Ik vind deze site niet erg overzichtelijk. Het duurde ook heel lang voordat ik door had hoe de site precies werkte. Zelf heb ik mij beperkt tot het toevoegen van interessante nieuwssites zoals de Volkskrant. Ik vond het interessant om deze manier van lezen uit te proberen, maar ik zou het zeker niet blijven gebruiken. Ik lees liever de gewone krant. Ook vind ik het voor mij teveel werk om iedere keer een feed toe te voegen.

Waar kun je het voor gebruiken?

In het onderwijs zou je het kunnen gebruiken om teksten van leerlingen terug te lezen die ze op een blog hebben ingeleverd. Je hebt als docent een mooi overzicht van de ingeleverde werken. Dit heeft voor mij echter geen meerwaarde. Ik zou dit niet meer gaan gebruiken.

Websites rondom digitaal vertellen

Storybird
www.storybird.com
Storybird is een eenvoudige pagina om leerlingen zelf een verhaal te laten maken. De leerlingen kiezen een beginplaatje en aan de hand daarvan kiezen ze de plaatjes voor hun verhaal. Zelf kunnen de leerlingen daar dan de bedachte teksten bij gaan schrijven. Leerlingen kunnen zelf aangeven voor welke leeftijd ze een verhaal willen schrijven. Aan te raden is om de leerlingen eerst de plaatjes te laten kiezen en daarna het verhaal te laten schrijven. Andersom werkt lastiger. Zo heb ik het ook gedaan. Eerst de stijl gekozen, de plaatjes en daarna er een verhaaltje bij verzonnen.

Mijn verhaal op storybird.com:

https://storybird.com/books/johnny-de-lachende-gorilla/?token=72dn494nnh



Bitstrips
http://www.bitstripsforschools.com/login/
Op de website van bitstrips kun je leerlingen zelf een strip laten maken. Het fijne van deze website vind ik dat je als docent een klas kunt aanmaken. Zo heb je al het werk van je leerlingen bij elkaar staan.
De site is in het Engels. Dit kan voor leerlingen lastig zijn.

Picture a Story
http://www.artofstorytelling.org/

Dit is de makkelijkste website om te gebruiken. Met zes stappen kunnen de leerlingen een eigen verhaal maken. Leerlingen kiezen eerst een achtergrond, personages en attributen. Ten slotte spreken ze hun verhaal in. Zo krijg je uiteindelijk een verhaal. Ook deze pagina in in het Engels, maar vrij eenvoudig te gebruiken voor alle leerlingen.

Digitaal vertellen

Digitaal vertellen
Digitaal vertellen is één van de nieuwere ontwikkeling op het gebied van ICT. Je kunt dit gebruiken in je lessen. Voor mij, als docent Nederlands, een uitdaging om met dit soort ontwikkelingen aan de slag te gaan.

Wat is digitaal vertellen?
Bij digitaal vertellen kun je leerlingen een verhaal laten schrijven, produceren en regisseren. Dit levert dan ontroerende, grappige en mooie filmpjes op. De filmpjes duren ongeveer 2 tot 3 minuten. De verhalen kunnen over uiteenlopende onderwerpen gaan.
Een voorbeeld van digitaal vertellen:
http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/project/236912/digitaal-vertellen/

Wat kan ik, als docent, met digitaal vertellen?

Wanneer ik denk aan digitaal vertellen dan denk ik leuk, maar heel veel werk. Het lijkt me erg leuk om met leerlingen aan dit soort opdrachten te werken. Organisatorisch lijkt het me om veel redenen lastig, maar in een ideale situatie moet dit zeker zijn uit te voeren. Wederom loop ik tegen het feit aan dat de leerlingen waar ik nu mee werk hier niets mee kunnen doen. Het is gewoon nog te ingewikkeld voor ze.





Weblogs voor het vak Nederlands

Weblogs voor het vak Nederlands

Blogs worden tegenwoordig steeds meer ingezet in het onderwijs. Er wordt voor leerlingen relevante informatie op gezet of het wordt gebruikt als een discussieforum. Op het web zijn verschillende blogs te vinden die je als docent kunt gebruiken. Hieronder een kort overzicht.

http://deleesfabriek.nl/ : Deze weblog is gemaakt door een docent Nederlands. Leerlingen voegen zelf blogs toe over boeken die ze hebben gelezen. Deze opdrachten worden gegeven in plaats van de standaard leesverslagen. Ik vind dit een heel goede website. Het laat zien dat leerlingen ook hun boeken op een andere manier kunnen verwerken. Ik zou dit zelf ook graag met leerlingen gaan doen.

http://taalinbeeld.blogspot.nl/ Op deze website staat een overzicht van dingen die je kunt doen met de methodes taal in beeld en spelling in beeld. Zelf ken ik deze methodes niet, maar de blog ziet er erg overzichtelijk uit. Ook over bijvoorbeeld dyslexie kun je hier dingen vinden. Ik vind dit een blog waar je handig informatie over verschillende onderwerpen kunt vinden.

http://taalprof.blogspot.nl/ : Op deze weblog vind je verschillende informatie over taalkundige onderwerpen. Vaak ook gelinkt aan dingen uit de actualiteit. Handig voor je eigen ontwikkeling, maar niet iets dat je in de klas kunt gebruiken.

http://www.lerarenblogs.be/V2/ Op deze Vlaamse weblog vind je verschillende berichten van verschillende Vlaamse onderwijzers. Het zijn vooral veel discussies over het onderwijs (in Vlaanderen). Geen blog wat ik vaak zou gaan bekijken.

http://mvvoordeklas.wordpress.com/ Hier kun je verhalen lezen van beginnende docenten. Waarom zijn ze gaan werken in het onderwijs, waar lopen ze tegenaan et cetera. Voor ons, als beginnende docenten, een aantal bekend voorkomende problemen. Ik vind dit een interessante manier van bloggen, omdat verschillende mensen over dezelfde onderwerpen dingen vertellen. Je kunt via het
http://onderzoekonderwijs.net/ Een blog door docenten en onderzoekers. Voor studenten die bezig zijn met onderzoeken kun je hier veel interessante informatie vinden. Er wordt ook veel verwezen naar verschillende onderzoeken.

http://blog.youngworks.nl/: Een interessant blog wanneer je op de hoogte wilt blijven van de ontwikkelingen in de leefwereld van de jongeren. Veel relevante informatie over onderwerpen van nu zoals de The Harlem Shake. Ook handig wanneer je jongeren in aanraking wilt brengen met het fenomeen blog.

http://meesterbart.tumblr.com/ Een site met leuke uitspraken van leerlingen. Deze uitspraken zullen je vast bekend voorkomen.

http://dirks-inspiratie.blogspot.nl/2013/01/altermoderne-kunsteducatie.html Een inspiratieblog van een cultuurdocent. Kun je ideeën opdoen wat je zelf met een blog kunt doen.

http://rythoviaan.wordpress.com/ Ook een voorbeeld wat je zelf met een blog kunt doen.


Zelf ben ik werkzaam in het NT2-onderwijs. De leerlingen die bij mij op school zitten, spreken beperkt Nederlands. Sommige leerlingen hebben hiervoor geen onderwijs gehad en er zijn ook leerlingen die nog nooit een computer hebben gezien. Het werken met een blog is voor mijn leerlingen niet haalbaar.

Ik kan mij goed voorstellen dat docenten op een andere school hier graag mee zouden werken. Wanneer je leerlingen hebt die goed kunnen werken met een computer en taalvaardig zijn, kun je de leerlingen zelf een blog laten schrijven. Bijvoorbeeld zoals bij het blog van de Leesfabriek. Leerlingen zullen naar mijn idee gemotiveerder raken door deze manier van werken. Dit sluit meer aan bij hun belevingswereld.Leerlingen leren ook feedback geven op elkaars input. Doordat blogs vaak publiekelijk te lezen zijn, moeten ze zich ook bewust zijn van hun taalgebruik. Zo worden ze kritischer op hun eigen werk.