maandag 23 juni 2014

Photostory

Photostory

Het programma Photostory is zeer geschikt om zelf een digitaal boek te maken. Het programma is gebruiksvriendelijk. Het vertelt je duidelijk hoe je de stappen moet zetten. Het leuke is dat je zelf teksten kunt inspreken. Je kunt dus ook voor dyslectische leerlingen op een eenvoudige manier handige materialen maken. In het onderwijs is het voor veel doeleinden te gebruiken. Zelf heb ik het programma gebruikt om mijzelf voor te stellen.

In het onderstaande voorbeeld kun je mijn eigen Photostory vinden.


zondag 22 juni 2014

Een advertentie maken in Publisher

Als docente Nederlands aan een ISK – Internationale Schakelklas – werk ik met leerlingen uit alle werelddelen. Sommigen van hen hebben goed onderwijs genoten in het van herkomst, anderen zijn amper gealfabetiseerd. Er zijn Poolse leerlingen die al redelijk computervaardig zijn, en ik heb beginnende Afghaanse en Iraanse leerlingen in mijn klas die aan het begin van dit schooljaar nog een echte computerangst hadden. Een aantal Somalische meisjes had uitsluitend thuisonderwijs gehad – in Mogadishu ben je op straat je leven niet zeker, dus ga je niet naar school – en maakte bij ons op school voor het eerst kennis met zoiets buitenissigs als een computer.

Alle leerlingen krijgen twee uur per week digitaal les. Het gaat dan om digitale methoden als Nieuwsbegrip en Muiswerk. Dat leren ze heel snel te hanteren. Ook weten ze in no-time hoe ze Youtube moeten vinden en dat Facebook erg leuk is (vooral stiekem tijdens de les, en zéker tijdens de les als je thuis geen pc hebt).
Wat ik bij mijn leerlingen mis, zijn basisvaardigheden op de computer. Het zou eigenlijk prachtig zijn als ze minimaal één uur per week computervaardigheden krijgen. In Zebra, de bodymethode voor Nederlands in de ISK, deed zich de mogelijkheid voor om de leerlingen een advertentie te laten maken, toen dit aan de orde kwam in het thema Winkelen. De opdracht in de methode is om een advertentie van een supermarkt te
tekenen. Omdat een dergelijke teken- en kleuropdracht door mijn leerlingen al snel als kinderachtig wordt ervaren, heb ik hier besloten om van de nood een deugd te maken en de leerlingen op de computer een advertentie te laten ontwerpen.

Eerst hebben we in de klas verschillende vormen van advertenties besproken. Er is gesproken over het tekstdoel van een advertentie: mensen overhalen om iets te kopen. Vervolgens zijn in de klas verschillende advertenties met elkaar vergeleken en is de vraag beantwoord hoe een advertentie eruit moet zien (moet opvallen, en dat kan je op verschillende manieren doen). De eindopdracht voor deze les was om heel schematisch een advertentie te tekenen die ze later op de computer mochten maken. Ze moesten werken met nieuw geleerde woorden als ‘korting’, ‘voordeel’, ‘aanbieding’, ‘twee voor de prijs van één’, ‘uitverkoop’ etc. Ze mochten zelf kiezen voor wat voor een winkel of bedrijf ze de advertentie gingen maken. Spreekt voor zich dat de jongens snel kozen voor sportartikelen of auto’s en dat de meisjes eerder gingen voor schoonheidsartikelen en mode.

In het computerlokaal is gewerkt met Publisher, een Officeprogramma van Microsoft. Voor het ontwerpen van een affiche vind ik dit programma iets gebruikersvriendelijker dan Word. Publisher legt het accent bovendien op illustraties, wat voor deze leerlingen juist een positieve stimulans is. In het computerlokaal gaf ik eerst een centrale instructie over Publisher op het digibord. Al snel bleek dat ik toch nog veel moest herhalen bij leerlingen afzonderlijk: ze vergeten bij voorbeeld al snel welke tabbladen ze moeten gebruiken omdat Nederlandstalige aanduidingen als ‘pagina ontwerpen’ hun niets zegt.

Een Afghaanse leerling begreep maar niet wat ik van hem wilde: ,,Ja maar mevrouw, ik héb geen winkel.” Een Bulgaarse leerling was enthousiast aan het werk en weigerde resoluut alle hulp. Toen hij zijn advertentie ging printen kwam er een postzegeltje uit: aan het begin van het proces had hij een verkeerd formaat gekozen. Sommige leerlingen maakten echte kunststukken van hun advertenties, maar waren wel
erg zuinigjes met teksten. Anderen moesten geholpen worden met het invoegen van illustraties.

We hebben alle advertenties uitgedraaid, opgehangen en besproken. Besproken werd
- Of de advertentie opvalt en zo ja, op welke manier
- Of alle benodigde gegevens in de advertentie stonden (adres, openingstijden)
In een klas van 17 leerlingen was ik erg blij met de hulp van de mediathecaris. Vijftig minuten bleek voor een aantal leerlingen te kort te zijn. Die leerlingen vonden het zó moeilijk dat ze nog een les nodig hadden om hun advertentie af te krijgen. Ze vonden het wel leuk, en zijn later in het schooljaar aan de slag gegaan met het
ontwerpen van posters voor het schoolfeest.Om te kijken hoe het ontwerpen van een uitnodiging gaat met Publisher:

https://www.youtube.com/watch?v=g0g8n2gSuXo

Een aantal voorbeelden van de resultaten: